Filtre de Apa cu Nisip Cuartos

Filtrarea apei prin straturi de nisip elimina substantele in suspensie care provoaca turbiditatea apei, precum namoluri, noroi, substante coloidale; drept urmare, este folosit pentru filtrarea apei de put precum si a apelor de suprafata.

Procesul consta pur si simplu in trecerea apei prin mai multe straturi de nisip cuartos sau alt material inert, cu granulatii diferite, selectate, si un strat de antracit (filtre dual media sau multi media). Mediul filtrant se afla intr-un recipient, de obicei din fibra de sticla sau otel protejat cu acoperiri epoxidice sau otel inoxidabil. Apa traverseaza mediul filtrant de sus in jos, iar substantele retinute treptat in primul strat superior de nisip cresc eficacitatea filtrarii straturilor urmatoare. Astfel, este evident ca acest proces de filtrare nu face altceva decat sa repete procesul natural al apei care traverseaza diversele straturi de sol pana ajunge in panza freatica.

Cu cat viteza debitului de apa prin straturile filtrante este mai mica, cu atat procesul de filtrare este mai bun. Viteza de filtrare cea mai potrivita variaza de la caz la caz, dar in general se recomanda sa nu se depaseasca valoarea de 20 m3/m2/h, unde m3/h este debitul apei si m2 este suprafata filtrului.

In timpul procesului de filtrare, pe masura ce stratul filtrant retine mai multe suspensii solide, filtrarea devine tot mai buna datorita faptului ca particulele astfel retinute vor juca acelasi rol ca si stratul filtrant. In acelasi timp, datorita acestui fapt, pierderea de sarcina in interiorul filtrului creste. La atingerea unei pierderi de sarcina maxima de ordinul a 0,8 bar devine necesara spalarea inversa a stratului filtrant.

Rolul spalarii inverse este de a reface eficienta patului filtrant, inlaturind particulele solide retinute in timpul functionarii. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui debit stabilit de apa ce strabate stratul filtrant. De obicei se utilizeaza termenul „regenerare” pentru a indica o faza de spalare inversa urmata de o faza de spalare (clatire) a mediului filtrant. Regenerarea se realizeaza automat, in functie de modul de lucru al sistemului automat de comanda al filtrului (functie de un program de timp sau functie de pierderea de presiune prin filtru).

Din punct de vedere constructiv, filtrele de apa cu nisip cuartos NOBEL pot fi impartite in:

  • Filtre cu coloane din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla FCV/T (cu comanda de timp)
  • Filtre cu coloane metalice FCD/D, echipate cu vane cu membrana cu actionare hidropneumatica (cu comanda functie de timp sau de pierderea de presiune)
  • Filtre cu coloane metalice FCD/F, echipate cu vane fluture cu servomotor cu actionare pneumatica (cu comanda functie de timp sau de pierderea de presiune)

Solicita o oferta

Image CAPTCHA

Produse

Filtrarea printr-un strat de nisip este un proces mecanic ce permite inlaturarea particulelor…
Filtrele de apa din seria FCV sunt filtre automate cu nisip cuartos (dual media), cu spalare…
  Filtrarea printr-un strat de nisip este un proces mecanic ce permite inlaturarea particulelor…

Problema ta cu apa

Spune-ne despre problema pe care o ai cu apa

sau

Studii de caz

Destinatie apa tratata: clientul final a solicitat o instalatie de demineralizare a apei de alimentare pentru doua cazane de abur VIESSMANN, avand fiecare o productie de 0,7 t/h abur.