Statii si Filtre de Dedurizare

Dedurizarea este procesul prin care se elimina din apa calciul si magneziul din apaStatiile de dedurizare NOBEL retin aceste doua elemente care, in prezenta bicarbonatilor, sunt principala cauza a depunerilor in interiorul instalatiilor termice sau casnice (sistem de incalzire, masini de spalat etc.) si pot provoca mari probleme in multe procese industriale.

Procesul de dedurizare se realizeaza in mod normal prin trecerea apei prin straturi de rasini de schimb ionic (mase cationice). Rasinile continute in coloanele statiei schimba ionii de sodiu (Na+) cu care sunt incarcate cu ionii de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) din apa de tratat. Drept urmare, apa dedurizata va fi lipsita de calciu si magneziu, avand in schimb un continut mai ridicat de sodiu. Cand rasinile sunt “epuizate”, ele sunt pline de ioni de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) in timp ce continutul lor de ioni de sodiu (Na+) necesari pentru schimb este sarac. Aceasta duce la necesitatea regenerarii rasinilor.

Regenerarea inseamna refacerea incarcaturii de ioni de sodiu (Na+) a masei cationice; acestia se gasesc in clorura de sodiu (NaCl), cunoscuta si drept sare de bucatarie, si care este utilizata ca regenerant. In timpul regenerarii are loc un schimb invers intre ionii de sodiu (Na+) si cei de calciu si magneziu (Ca++ si Mg++) acumulati, care sunt eliminati in timpul fazei de spalare.

Statia de dedurizare prepara automat saramura din sarea (NaCl) introdusa in rezervorul respectiv sub forma de granule sau tablete, iar aspiratia acesteia se realizeaza prin intermediul unui injector montat in vana de comanda. Regenerarea se realizeaza automat, in functie de modul de lucru al sistemului automat de comanda al statiei de dedurizare (de timp, de volum, mixt timp/volum).

Din punct de vedere constructiv, statiile de dedurizare NOBEL pot fi impartite in:

  • Statii de dedurizare compacte AC (cu comanda de timp sau de timp/volum)
  • Statii de dedurizare cu coloane din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla AS (cu comanda de timp, de volum sau de timp/volum, simple sau DUPLEX)
  • Statii de dedurizare cu coloane metalice AM (cu comanda de timp, de volum sau de timp/volum)

Solicita o oferta

Image CAPTCHA
Modelele AC sunt statii de dedurizare in versiune compacta, cu comanda automata a regenerarii, la…
Modelele AS sunt statii de dedurizare la care coloanele (din rasini poliesterice armate cu fibra de…
Modelele AM sunt statii de dedurizare cu coloane din otel carbon, acoperite la interior cu rasini…
Oferta ASCOMI pentru Dedurizarea Apei.  Cautati un sistem de tratare a apei si nu va puteti decide…

Problema ta cu apa

Spune-ne despre problema pe care o ai cu apa

sau

Studii de caz

Destinatie apa tratata: clientul final a solicitat o instalatie de demineralizare a apei de alimentare pentru doua cazane de abur VIESSMANN, avand fiecare o productie de 0,7 t/h abur.