Statii de denitrificare

Denitrificarea este procesul care permite eliminarea nitratilor din apa (NO3-) - o cerinta esentiala pentru potabilizarea apei.

Este dovedit faptul ca nitratii sunt foarte periculosi pentru organismul uman, mai ales in cazul copiilor. Intoxicațiile acute cu nitrați pot duce la apariția methemoglobinemiei, o maladie ce limiteaza capacitatea sangelui de a transporta oxigenul in corp (asa-numitul blue-baby syndrome). Drept urmare apar starea de anoxie si, in cele din urma, moartea.

O modalitate de a elimina nitratii din apa este instalarea unei statii de denitrificare cu rasini anionice. Aceste echipamente trebuie dimensionate cu foarte mare atentie, de catre un specialist in tratarea apei. Pentru dimensionarea unei statii de denitrificare sunt obligatoriu necesare:

- debitul maxim orar;
- consumul zilnic de apa;
- concentratia nitrati si de sulfati in apa.

Denitrificarea este procesul care permite eliminarea nitratilor din apa. Indepartarea nitratilor este o cerinta esentiala pentru potabilizarea apei si atingerea standardelor de calitate definite in Directiva CE nr. 98/83 din Noiembrie 1998. Aceasta limiteaza continutul de nitrati la o concentratie maxim admisa de 50 mg NO3/l.

Nitratii (NO3-) sunt prezenti in mod natural in sol, apa, plante si alimente (carne). Ei sunt de asemenea prezenti in concentratii scazute in aer. In mediul inconjurator, bacteriile de nitrificare transforma ionii de amoniu in nitriti si nitrati. Nivelele nitratilor din sol si apa pot fi crescute prin intermediul activitatilor umane ca include si utilizarea fertilizatorilor pe baza de azot.

Acumularea nitratilor in mediu este urmarea utilizarii extensive a fertilizatorilor pe baza de azot din in agricultura, a cresterii deseurilor azotoase din fermele de animale si pasari, precum si a tratamentului apelor reziduale urbane. In primul rand sunt afectate solul si apa.

Efectele nitratilor asupra starii de sanatate sunt in general o consecinta a transformarii rapide a acestora la nitriti (NO2-) in organismul uman. Nitritii reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina (o forma a pigmentului care este incapabila de a transporta oxigenul). La adulti, aceasta este rapid redusa inapoi la oxihemoglobina. La copii pana la varsta de trei luni, oricum sistemul relevant de enzime este incomplet dezvoltat, iar methemoglobina formata poate sa creasca si sa se concretizeze intr-o potentiala stare clinica fatala cunoscuta sub forma de "blue baby syndrome" ("sindromul copilului albastru").

In scopul eliminarii nitratilor din apa, NOBEL a proiectat, produce si comercializeaza o gama larga de statii (filtre) automate de denitrificare. Acestea pot fi utilizate atat in instalatii rezidentiale, cat si instalatii industriale, gama standard de debite acoperind intervalul 1 – 86 m3/h.

Din punct de vedere constructiv si al functionarii, filtrele de denitrificare sunt similare cu statiile de dedurizare. Practic este vorba de utilizarea (in locul masei cationice pentru dedurizare) a unor rasini schimbatoare de ioni speciale (anionice), a caror regenerare se realizeaza, ca si la dedurizare, cu ajutorul clorurii de sodiu = sare.

Drept urmare, modelele de statii de denitrificare se suprapun modelelor de statii de dedurizare, iar pentru a face distinctia intre cele doua versiuni, se adauga la sfarsitul denumirii standard al statiilor de dedurizare AS sau AM indicativul DN.

In statiile de denitrificare, procesul de eliminare a nitratilor se realizeaza prin trecerea apei prin straturi de rasini (mase anionice) de schimb ionic. Rasinile continute in coloane schimba ionii de Clor (Cl-) cu care acestea sunt incarcate cu ionii nitrat (NO3-) din apa de tratat. Cand rasinile sunt “epuizate”, ele sunt pline de nitrati (NO3-), in timp ce continutul de ioni de clor (Cl-), necesari pentru schimb, este sarac. Aceasta duce la necesitatea regenerarii rasinilor.

Regenerarea inseamna refacerea incarcaturii de ioni de clor (Cl-) a masei anionice; acestia se gasesc in clorura de sodiu (NaCl), cunoscuta si drept sare de bucatarie. In timpul regenerarii are loc un schimb invers intre ionii de clor (Cl-) si cei de nitrat (NO3-) acumulati, care sunt eliminati prin racordul de golire.

Echipamentul prepara automat saramura din sarea (NaCl) introdusa in rezervorul sau sub forma de granule/tablete.

Specialistii ASCOMI vor raspunde cu promptitudine solicitarilor Dumneavoastra, in urma unui simplu apel telefonic la numerele 021.335.02.90, 031.402.53.33, 031.402.53.34, 0744.311.571 sau 0722.342.281.
Puteti de asemenea adresa solicitarile Dumneavoastra prin fax, la nr. 021.335.63.99, sau prin e-mail, la adresa office@ascomi.ro

Solicita o oferta

Image CAPTCHA

Produse

Statiile automate de denitrificare AM-DN sunt utilizate pentru tratarea apei in instalatii…
Statiile automate de denitrificare a apei AS-DN sunt utilizate pentru tratarea apei atat in…

Problema ta cu apa

Spune-ne despre problema pe care o ai cu apa

sau

Studii de caz

Destinatie apa tratata: clientul final a solicitat o instalatie de demineralizare a apei de alimentare pentru doua cazane de abur VIESSMANN, avand fiecare o productie de 0,7 t/h abur.