Fabrica de paine Constanta

Destinatie apa tratata: clientul final a solicitat o instalatie de demineralizare a apei de alimentare pentru doua cazane de abur VIESSMANN, avand fiecare o productie de 0,7 t/h abur.

La dimensionarea echipamentelor am tinut cont de faptul ca un sistem de osmoza inversa nu poate functiona 24 de ore din 24 fara intrerupere (exista cel putin pauzele de flushing – clatirea membranelor osmotice, plus regenerarile echipamentelor aferente instalatiei de pre-tratare...).

tratare

Plecand de la necesarul de apa de alimentare a celor doua cazane de 2 x 0,7 t/h plus purja (pe care am estimat-o la cca. 10%), am presupus ca trebuie asigurat in mod continuu un debit de apa demineralizata de 1,54 m3/h, deci cca. 37 m3/zi. Considerand ca durata efectiva de furnizare de apa a sistemului de tratare este de cca. 20 de ore, debitul real ce trebuie asigurat este in realitate de 37 m3/zi / 20 ore = 1,85 m3/h. De aici, am propus sa se adopte o instalatie de demineralizare prin osmoza inversa productie NOBEL - Italia, modelul 4RE06H, care are chiar debitul nominal de 1.800 l/h.

De asemenea, stiind ca debitul de apa de alimentare necesar unui sistem de osmoza inversa care produce 1,8 m3/ora de apa demineralizata este de 2,4÷3,6 m3/h (in functie de procentul de recuperare, care poate varia intre 50÷75%), dar dorind in acelasi timp sa evitam riscurile de murdarire a membranelor osmotice si sa le prelungim durata de viata, am alege echipamentele aferente instalatiei de pretratare luand in considerare un procent de recuperare mediu, de 66%, deci un debit de apa de alimentare de cca. 3,6 m3/h.

Tinand cont de parametrii apei brute ce au trebut corectati, conform valorilor din Buletinul de Analiza transmis de beneficiar, etapele instalatiei de tratare, precum si echipamentele NOBEL pe care le-am oferit au fost:

 1. Sistem de alimentare cu apa bruta, cu un debit presupus de cca. 4 m3/h – asigurat de catre firma de montaj
 2. Filtrare preliminara “de siguranta”, cu un filtru mecanic autocuratitor cu comanda manuala productie NOBEL – Italia, model FTA 070
 3. Clorinare, pentru distrugerea microorganismelor, cu o instalatie de dozare hipoclorit de sodiu productie NOBEL – Italia compusa din pompa dozatoare proportionala model TPZ 603, debitmetru cu emitator de impulsuri model CD 407, rezervor stocare hipoclorit model SL100 si intrerupator magnetic de nivel LEV4, pentru oprirea pompei la lipsa hipocloritului.
 4. In continuare s-a prevazut un rezervor tampon cu capacitatea de 4 m3, suficienta pentru a asigura un timp de contact de minimum 60 de minute (necesar eliminarii microorganismelor). Rezervorul a fost echipat cu 3 sonde de nivel (sondele de nivel mediu si maxim pentru pornirea/oprirea sistemului de alimentare cu apa bruta, iar sonda de nivel minim pentru protectia pompei de alimentare a instalatiei. Rezervorul, impreuna cu sistemul de sonde de nivel au fost asigurate de catre firma de montaj.
 5. Din rezervor, apa clorinata a fost pompata mai departe prin echipamentele liniei de pre-tratare si spre sistemul de osmoza inversa cu ajutorul unei pompe ce furnizeaza un debit de 3,6 m3/h la o presiune de 40÷50 mCA, de asemenea asigurata de catre firma de montaj.
 6. Filtrare sedimente, cu un filtru automat cu nisip cuartos (dual media) productie NOBEL – Italia, model FCV 05/DP-DUAL, cu 2 coloane din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla instalate in paralel, avand ca medii filtrante trei straturi de nisip curtos selectionat de tip sferoidal, cu granulatii diferite, si un strat de antracit pentru filtrare. Spalarile celor doua filtre se efectueaza automat la atingerea pierderii de presiune maxime admise.
 7. Dedurizare, cu o statie automata de dedurizare cu comanda de timp/volum, productie NOBEL – Italia, model AS 1050/V, cu coloane din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla.
 8. Declorinare, pentru protectia mebranelor osmotice, cu un grup de dozare bisulfit de sodiu productie NOBEL - Italia, compus din pompa dozatoare proportionala model TPR 603, avand incorporat un instrument pentru controlul Redox, rezervor stocare model SL100, intrerupator magnetic de nivel LEV4, pentru oprirea pompei la lipsa bisulfitului, senzor masurare Redox E-RXC, teaca de conducta pentru senzor PS-TB si solutie tampon calibrare senzor RX 468 mV.
 9. Sistem de osmoza inversa productie NOBEL – Italia, model 4RE06H, complet echipat, cu filtru multicartus de 5 microni, pompa de ridicare a presiunii, si postamentul de sustinere, din otel inoxidabil. Sistemul de osmoza inversa furnizat este dotat cu programatorul electronic de noua generatie RO MATIC
 10. In continuare, apa demineralizata se stocheaza intr-un rezervor cu o capacitate de 4 m3, prevazut de asemenea cu 3 sonde de nivel (doua pentru pornirea/oprirea automata a sistemului de osmoza inversa si a treia pentru protectia pompei de prelevare apa demineralizata), de unde este preluata cu ajutorul unei pompe si trimisa spre consumatori. Aceste echipamente au fost asigurate de catre firma de montaj.
 11. Intreaga instalatie este condusa de catre un panou de interfata QE-INT, conceptie si realizare NOBEL, care interconecteaza automatizarile individuale ale echipamentelor de mai sus. Panoul gestioneaza si coordoneaza:
  • Regenerarile filtrelor cu nisip cuartos
  • Regenerarile statiei de dedurizare
  • Pornirea/oprirea sistemului de osmoza inversa in functie de sondele de nivel din rezervorul de stocare apa demineralizata si de regenerarile filtrelor si statiei
  • Comanda logica a sistemului de alimentare cu apa bruta in functie de sondele de nivel din rezervorul de apa clorinata
  • Comanda logica a pompei de prelevare apa clorinata in functie de sondele de nivel apei din rezervorul de apa clorinata si din rezervorul de stocare apa demineralizata

  Instalatia a fost pusa in functiune, iar in urma masuratorilor efectuate a rezultat ca, plecand de la o conductivitate a apei brute de 619 S/cm, s-a obtinut in urma osmozei o apa demineralizata cu o conductivitate de 7,9 S/cm.