Problema ta cu apa

Spune-ne despre problema pe care o ai cu apa

sau

Studii de caz

Destinatie apa tratata: clientul final a solicitat o instalatie de demineralizare a apei de alimentare pentru doua cazane de abur VIESSMANN, avand fiecare o productie de 0,7 t/h abur.

GRAD FRANCEZ

 

Ţara  vedetei: România

Definiţie:Conținutul de săruri de Ca si Mg echivalent cu 1 mg CaO la 100 ml apă.

Sursa definiţiei: Manualul de instalaţii, Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România, Editura Artecno, Bucureşti, 2010, p. 52

Context 1:Sărurile de calciu şi magneziu dizolvate în apă constituie “duritatea” sa. Aceasta se masoară în părţi pe milion (ppm) de carbonat de calciu (CaCO3); cel mai frecvent se utilizează ca unitate de măsură alternativă  gradul francez  (°Fr), unde 1°Fr corespunde la 10 ppm de carbonat de calciu. (www.ascomi.ro)

Context 2:Există diferite unităţi de măsură pentru duritate,cea mai utilizată la nivel mondial şi în mod special în Italia este aceea denumită grade franceze: Un grad francez (°F) de duritate corespunde unui conţinut de săruri de calciu şi/sau magneziu molecular echivalent la 1 g CaCO3 la fiecare 100 l apă. În anumite ţări este utilizată scala engleză sau germană. (Documentaţie tehnică Water treatment systems Srl, Romania)

Corespondent în limba italiană: Grado francese

Concept generic: Unitate de măsură

Aria de utilizare: Tratarea apei