FILTRAREA APEI

FILTRAREA APEI

Filtre de sedimente

Aceste filtre sunt utilizate pentru eliminarea substantelor solide aflate in suspensie in apa. Modul lor de functionare, foarte simplu, este asemanator celui al unei site, cu orificii de marime variabila in functie de utilizarea apei filtrate.

Cele mai comune filtre de sedimente, asa-numitele filtre cu cartus, sunt alcatuite dintr-un recipient in interiorul caruia se afla elementul filtrant (cartusul), de obicei de forma cilindrica  si cu un numar mare de orificii pe suprafata externa. Recipientul este alcatuit dintr-un cap cu racorduri filetate pentru racordarea la reteaua hidraulica, si un pahar pe care acesta este fixat.

Trecerea apei prin cartus (de obicei din exterior spre interior) face ca substantele solide de marime superioara celei ale orificiilor cartusului sa fie retinute pe suprafata acestuia.

Marimea perforatiilor (gradul de filtrare) este de obicei de 50 µm (1µm = 0,001 mm) pentru apa potabila, putand fi mai mica sau mai mare pentru alte aplicatii. Cele mai obisnuite cartuse filtrante sunt realizate din nylon sau otel inox (ambele de tip lavabil) sau din tesatura de polipropilena infasurata pe un suport cilindric din acelasi material (cartuse de unica folosinta). Capul filtrelor poate fi realizat din plastic (polipropilena) sau metal (bronz sau otel inoxidabil). Paharul este de obicei din material transparent (AS, Trogamid T, polipropilena) pentru a permite controlul starii cartusului filtrant din interior.

Unele filtre (numite autocuratitoare) permit curatarea cartusului prin simpla actionare a unei vane, fara a fi necesara deschiderea filtrului. Evident, spre deosebire de filtrele cu cartuse de unica folosinta, la filtrele autocuratitoare nu este necesara schimbarea cartusului filtrant atunci cand acesta este incarcat cu impuritati. 

filtre

Linia de filtre cu cartus NOBEL include filtre cu capul din polipropilena, bronz cromat sau otel inoxidabil si cu paharul transparent sau opac; de asemenea sunt disponibile diverse modele de filtre autocuratitoare, inclusiv automate. Elementele filtrante disponibile includ cartuse din nylon, otel inoxidabil, polipropilena infasurata.

Toate materialele utilizate sunt netoxice, admise pentru contactul cu produsele alimentare si pentru tratarea apei potabile; trebuie mentionat ca pentru filtrele lavabile (de exemplu cele din nylon sau otel inoxidabil) nu se admit grade de filtrare mai mici de 50 µm. 

 

Filtrarea prin straturi de nisip (filtre DUAL MEDIA)nisip

Acest proces permite eliminarea din apa a substantelor in suspensie care provoaca turbiditatea apei, precum namoluri, noroi, substante coloidale; drept urmare, este folosit pentru filtrarea apei de put precum si a apelor de suprafata.

Procesul consta pur si simplu in trecerea apei prin mai multe straturi de nisip cuartos sau alt material inert, cu granulatii diferite, selectate, si un strat de antracit (filtre dual media sau multi media). Mediul filtrant se afla intr-un recipient, de obicei din fibra de sticla, otel protejat cu acoperiri epoxidice sau otel inoxidabil.

Apa traverseaza mediul filtrant de sus in jos, iar substantele retinute treptat in primul strat superior de nisip cresc eficacitatea filtrarii straturilor urmatoare.

Astfel, este evident ca acest proces de filtrare nu face altceva decat sa repete procesul natural al apei care traverseaza diversele straturi de sol pana ajunge in panza freatica.

Regenerarea

In mod natural, pierderile de presiune prin mediul filtrant cresc treptat pe masura ce are loc actiunea de filtrare.

Cand pierderea de sarcina atinge valoarea maxima admisa, in general 0,8÷0,9 bar (80÷90 kPa), este necesara curatarea (regenerarea) mediului filtrant.

Regenerarea consta in spalarea in contracurent a mediului filtrant, care se face prin trecerea apei (sau apei si aerului) prin filtru, de jos in sus; apa de spalare inversa antreneaza substantele filtrate in prealabil si le poarta spre scurgere.

Faza de spalare in contracurent este urmata de o scurta spalare in echicurent (trecerea apei de sus in jos si apoi spre scurgere), pentru a curata straturile inferioare ale mediului filtrant. De obicei aceasta faza de spalare nu este prevazuta atunci cand spalarea inversa este efectuata cu apa filtrata.

Regenerarea poate fi comandata manual sau automat, la interval prestabilite de timp sau in functie de pierderea de presiune masurata de un manometru diferential.

Eficienta optima in filtrare se atinge atunci cand solidele in suspensie sunt in forma floculata; de aceea, in multe cazuri poate fi necesara adaugarea in apa a unui aditiv floculant in amonte de filtrul cu nisip.FCD

Eficienta unui filtrul depinde in primul rand de viteza de traversare a apei prin filtru (cu cat este mai mic debitul, cu atat este mai buna filtrarea) si in al doilea rand de adancimea stratului filtrant.

Viteza de filtrare cea mai potrivita va fi identificata de la caz la caz, dar in general se recomanda sa nu se depaseasca valoarea de 20 m3/m2/h, unde m3/h este debitul apei si m2 este suprafata filtrului.

Piscinele: o aplicatie speciala

Si apa recirculata din piscine se filtreaza prin straturi de nisip; pentru aceste aplicatii insa, viteza de filtrare poate fi foarte mare (pana la 50 m3/m2/h), cu o adancime mai mica a stratului filtrant.

Filtrele cu nisip ( dual media) NOBEL

Toate modelele de filtre cu nisip NOBEL sunt automate, fiind prevazute si cu posibilitatea comenzii semi-automate a regenerarii. Filtrele din gama standard sunt proiectate luand in calcul o viteza de filtrare de 20 m3/m2/h la debitul nominal de functionare.

Ghid de dimensionare

Parametrii operationali pentru dimensionarea corecta a unui filtru cu nisip cuartos sunt:

  • Viteza de filtrare optima: < 20 m3/m2/h
  • Viteza de filtrare maxima: 40 m3/m2/h
  • Pierderea de sarcina maxima admisa pe filtru: 0,8÷0,9 bar (80÷90 kPa)
  • Debit apa spalare inversa corespunzator unei viteze de aproximativ 30 m3/m2/h