Avantajele statiilor de dedurizare NOBEL

O stare de bine insotita de economii semnificativestatii

O piele mai fina si mai protejata.

O protectie completa a conductelor, instalatiilor si a aparatelor electrocasnice.

O crestere sensibila a duratei de viata a aparatelor menajere: boiler, masina de spalat, masina de spalat vase, fier de calcat, cafetiera...

Economii la factura de energie electrica: aparatele electrocasnice sunt mai eficiente, deci consuma mai putina energie.

Economii la consumul de sapun, sampon si detergenti (apa dedurizata le face mai eficace, deci consumul se reduce).

Se suprima achizitia de produse anti-calcar, emoliente, detartrante...

Iata in continuare avantajele oferite de statiile de dedurizare NOBEL:

 

Sanatate, stare de bine

Apa dura si sapunul formeaza depuneri insolubile, ce pot irita epiderma (inrosire, mancarimi, babyeczeme), mai ales la nou-nascuti si copii. Igiena este imperfecta: aceste depuneri rezista chiar si dupa clatire pe parul si pielea Dumneavoastra!

Utilizarea apei dure face parul aspru si mat, iar pielea este mai uscata si se descuameaza, intrucat calcarul tinde sa obtureze porii si sa ramana pe piele. Drept rezultat, puteti simti ca “va strange pielea” imediat dupa ce faceti un dus sau o baie.

Cum in apa dura sapunurile si sampoanele sunt mai putin eficiente, tendinta este de a mari cantitatile folosite. Aceasta duce inevitabil la agravarea uscaciunii pielii si la sensibilizarea ei.

Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham din Marea Britanie, care au efectuat un studiu asupra a peste 7500 de copii de varsta scolara, au descoperit ca eczemele sunt cu 54% mai frecvente in zonele unde apa este dura. Apa dura este identificata ca un factor de mediu declansator al eczemei si intr-o serie de studii medicale.

Un prim avantaj: cu statiile de dedurizare NOBEL aveti garantata o igiena mai buna.

 

depuneri

Protectie impotriva depunerilor

Depunerile sunt inevitabile cand apa nu este tratata. Atunci cand este Incalzita, apa dura lasa sa se depuna sarurile calcaroase pe care le contine. Depunerile calcaroase tind sa se formeze, in mare parte, pe suprafetele metalice de schimb termic (cazane, centrale termice murale, schimbatoare de caldura, boilere, rezistentelor masinilor de spalat, etc.); grosimea depunerilor este extrem de neuniforma, provocand variatii notabile ale temperaturilor in diferite puncte ale suprafetelor de schimb termic, ca si solicitari diferentiate ale metalului.

De aici rezulta deteriorarea conductelor si a aparatelor, pierderi de randament, dezintegrarea garniturilor si racordurilor, etc. Poate fi pusa in pericol chiar si siguranta instalatiilor, ca in cazul obturarii conductelor de apa calda.

Prevederea este mama intelepciunii, deci iata al doilea avantaj al statiilor de dedurizare NOBEL.

 

Economii in cascada

Cea mai evidenta economie tine de longevitatea crescuta a instalatiilor si a aparatelor eliberate de agresiunea boilerapei dure, si de reducerea consumurilor de energie. Slaba conductivitate termica a depunerilor de calcar (de cca. 100 de ori mai mica decat a fierului si de cca. 600 de ori mai mica decat a cuprului) face ca ele sa se comporte ca un izolant termic optim; in consecinta, pentru a obtine un acelasi randament termic, este necesara o temperatura mai ridicata a apei si deci un consum mai mare de combustibil. S-a calculat ca o depunere generalizata de calcar cu grosimea de 2 mm provoaca o crestere a consumului de energie cu 18%!

Conform unui studiu recent asupra economiilor de energie, centralele termice si incalzitoarele de apa cu functionare pe gaze naturale si-au pastrat randamentul initial timp de peste 15 ani de utilizare cu apa dedurizata, in timp ce daca s-a folosit apa dura randamentul a scazut cu pana la 48% in acelasi interval de timp.

In afara unei durate mai mici de viata a instalatiilor, depunerile duc si la necesitatea unor interventii mai frecvente pentru repararea si/sau inlocuirea componentelor instalatiei.

Puternicul efect neutralizant al apei dure asupra sapunurilor si detergentilor obliga la cresterea cantitatilor necesare pentru o spalare eficienta. In schimb, utilizarea apei dedurizate permite reducerea cantitatilor de detergenti cu pana la 50%, chiar si in conditiile folosirii de apa rece. Iar rezultatele sunt identice sau chiar mai bune!

Vesela si imbracamintea se uzeaza mai rapid datorita excesului de produse de curatare si a depunerilor determinate de apa dura. Un studiu efectuat in Chicago a dezvaluit faptul ca articolelor textile cu spalare frecventa, cum ar fi asternuturile, fetele de perna, prosoapele, etc. li se prelungeste viata cu 20-40% daca sunt spalate cu apa dedurizata.

Consumurile reduse, durata de viata prelungita, realizarea continua de economii constituie un al treilea avantaj oferit de catre statiile de dedurizare NOBEL.

 

O lume mai curata

Vorbeam mai devreme despre faptul ca o apa dura implica un consum sporit de sapun, sampon sau detergnetdetergenti.

Exista doua componente ale detergentilor: fosfatii si compusii surfactanti. Fosfatii sunt foarte caustici, iar compusii surfactanti sunt foarte toxici. Diferenta dintre ei consta in faptul ca surfactantii sunt utilizati pentru a imbunatati proprietatile de umezire, spumare, dispersie si emulsificare ale detergentilor, iar fosfatii “inmoaie” apa dura si ajuta la suspendarea murdariei in apa.

Toti detergentii pot avea efecte otravitoare asupra oricarui tip de viata acvatica daca sunt prezenti in cantitati suficiente, inclusiv detergentii biodegradabili:

  • Majoritatea pestilor mor atunci cand concentratia de detergent atinge 15 ppm (miligrame/litru).
  • Concentratii de ordinul a 5 ppm distrug icrele depuse, deci si capacitatea reproductiva a pestilor scade.
  • Detergentii adauga inca o problema pentru viata subacvatica, prin micsorarea tensiunii superficiale a apei. Astfel, chimicalele organice toxice, cum ar fi pesticidele si fenolii sunt mult mai usor absorbite de catre pesti.
  • Fosfatii din detergenti pot conduce la proliferarea algelor, care elibereaza toxine si reduc continutul de oxigen din apa.

Cu apa dedurizata, necesarul de detergenti si sapun este mai mic, iar impactul asupra mediului este mult redus. Adaugand aici si consumurile reduse de combustibili poluanti, este evident ca apa dedurizata inseamna in acelasi timp o micsorare a poluarii si o lume mai curata. Al patrulea avantaj al statiilor de dedurizare NOBEL.

 

Confort si viata linistita

Apa dura clateste imperfect si decoloreaza imbracamintea, lenjeria si asternuturile.

Vesela, tacamurile si paharele se pateaza.

Calcarul impregneaza de asemenea legumele si fructele proaspat spalate sau fierte, facand prepararea lor mai dificila si alterandu-le savoarea.

Gustul si aromele mancarurilor si bauturilor preparate cu apa dura sunt modificate si mai putin placute (poate chiar acesta este raul cel mai mare, obisnuinta cu apa dura, care ne face sa ignoram gustul adevarat al lucrurilor).

Un dus cu adevarat revigorant, o baie complet relaxanta, senzatia ca pielea este mai neteda, un ceai sau o cafea pline de savoare si aroma, iata ce nu veti obtine niciodata de la apa dura. Si acesta este al cincilea avantaj al statiilor de dedurizare NOBEL.