Problema ta cu apa

Spune-ne despre problema pe care o ai cu apa

sau

Studii de caz

Destinatie apa tratata: clientul final a solicitat o instalatie de demineralizare a apei de alimentare pentru doua cazane de abur VIESSMANN, avand fiecare o productie de 0,7 t/h abur.

PRESIUNE OSMOTICĂ

 

Ţara  vedetei: România

Definiţie: Diferenţa de presiune care există între o soluţie şi solventul ei, separat de aceasta printr-o membrană semipermeabilă pentru ca solventul să nu poată trece prin membrană în soluţie.

Sursa definiţiei:Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de lingvistică “ Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998

Context 1:Dacă asupra membranei semipermeabile (numită membrană osmotică) se aplică o presiune ce depăşeşte o anumită valoare ( prag de presiune osmotică), trecerea moleculelor de apă se face în sens invers de cum se produce natural la osmoză. Astfel, se obţine o soluţie din ce în ce mai slab concentrată, ajungându-se la obţinerea de molecule de apă fără nici o altă impuritate fizico-chimică în preajmă. ( www.filtre-purificatoare.ro/osmoza-inversa )

Context 2: În cazul particular al hematiei fenomenul se numeşte hemoliză. În mediul hiperosmotic apa iese prin exosmoză din celule, membrana citoplasmaticăse retrage împreună cu conţinutul celular spre nucleu, celula micşorându-şi volumul; fenomenul este denumit ratatinare. Modificările de volum ale hematiei depind, deci,de modificările de presiune osmotică, astfel încât eritrocitul poate fi considerat un veritabil osmometru natural. ( Lucrare de laborator: “Difuziunea şi  osmoza”, Universitatea Bucureşti)

Corespondent în limba italiană: Pressione osmotica

Concept generic: Forţă fizică

Aria de utilizare:Chimie